Ereszcsatorna szerelés

Kezdőlap » Ereszcsatorna szerelés

Ereszcsatorna javítás

Bár manapság a kész elemekből akár házilag is összerakható, az ereszcsatorna szerelés t mégis célszerű ezt bádogosra vagy tetőfedéssel foglalkozó szakemberre bízni. Sok esetben a nedvesedő vagy penészes falak okozója a rosszul felszerelt vagy hibás ereszcsatorna okozza. Amennyiben nem megfelelő az ereszcsatorna lejtése vagy olyan vízmennyiséget kell elvezetnie amelyet nem bír el. Ekkor bizony megjelenik a falon is a nedvesség és ha ez folyamatos akkor az a falszakasz belső és külső felülete látja kárát.

  • Meglévő családi háznál és ereszcsatorna rendszereknél fentiek okán ha azt észleljük, hogy a vízszintes főfalaink vizesednek és belül nem fut vízvezeték, amely ezt okozhatja akkor nagy valószínűséggel érdemes átvizsgálni a külső csatorna rendszerünket.
  • Vizesedést okozhat az is, hogy nagy mennyiségű esővizet nem tud elnyelni a kiépített rendszer, ilyenkor a víz túlcsordul.
  • Hiba lehet az is ha lyukas az esőcsatorna ennek a vizsgálata a legkönnyebb, amely akár szemmel is látható.
  • Gyakori hiba a csatlakozó elemeknél történő szétcsúszás.
  • Szintén okozhat gondot a tartóelemek elfáradása vagy elrozsdásodása.
  • Még gyakoribb, hogy levelek ágak tömik el a rendszert akár a vízszintes akár a függőleges elemeket. Ez egyszerű tisztítással orvosolható.

Az utolsó hibaforrást leszámítva érdemes szakembert: ereszcsatorna szerelőt, bádogost hívni a javítások elvégzéséhez:

+36 30 831 41 80

Vállaljuk:

  • Ereszcsatorna szerelés

  • Ereszcsatorna javítás

  • Esőcsatorna tisztítás

  • Csatorna festés

Close Up Of Man Replacing Guttering On Exterior Of House

Az ereszcsatorna szerelés lépései

Csatornatartó vas felhelyezése
Csatornatartó vas meghajlítása
Szöglet felszerelése
Csatorna felszerelése
Betorkoló csonk helyének kivágása
Véglemez felszerelése
Toldóelem felszerelése
Betorkoló felszerelése
Csőbilincs felszerelése
Lefolyócső és kifolyókönyök felszerelése
eresz_rendszer.cdr

Milyen anyagból készüljön az ereszcsatorna?

Horganyzott lemez ereszcsatorna

A leggyakoribb ereszcsatorna anyag a horganyzott lemez, Magyarországon ennek van hagyománya van, így szinte minden barkácsboltban kapható. Pótolható szabványos elemekből "összerakható" azaz inkább összeforrasztható. 

A forrasztást leszámítva könnyen szerelhető és viszonylag az olcsóbb ereszcsatorna anyagok közé sorolható. Ez sajnos kihat az élettartamára mert az egyik legkevésbé tartós anyag. Tartóssága azonban karbantartással, festéssel jelentősen meghosszabbítható. Enélkül azaz festés és ápolás nélkül az élettartam kb. 10 év.

Műanyag ereszcsatorna szerelés

A horganyzott cink és réztartalmú ereszcsatorna anyagokon túl igen elterjedt és kedvező áron kapható a műanyag ereszcsatorna is. A műanyag ereszcsatorna szintén - akár laikusok által - könnyen szerelhető. A műanyag ezen kívül időjárásálló jobban elviseli a külső behatásokat: ütésálló, tovább a vegyi- és UV-hatásoknak is ellenáll. A sima felületből adódóan pedig minimális a gombák és a mohák megtelepedésének esélye. Emiatt a horganyzott lemeznél hosszabb élettartamú. 

Anyagának köszönhetően nem korrodálódik, így nem is igen szokás festeni, már csak azért sem mert rendkívül széles színválasztékban kapható. Természetesen a műanyag ereszcsatorna elemeknek is vannak hátrányai: ezek a törékenység.  A műanyag kevésbé ellenálló a súlyos hó- és jégterhelésnek, a kötőelemek gyenge teherbírása. Továbbá napfény hatására "kiég" elveszti színét.

Műanyag bevonatos horganyzott lemez

A műanyag bevonattal ellátott horganyzott lemezt elsősorban a LINDAB márkával szokás azonosítani, noha manapság más is gyárt ilyet. Az ereszcsatorna rendszer lényegi eleme tehát a horganyzott lemez amelyet négy rétegű műanyaggal vonják be. 

A műanyag bevonatnak köszönhetően sokféle színben érhetők el ezek a rendszerek, amelyek viszonylag könnyen szerelhetők ugyanakkor nem variálható más rendszerű elemekkel, így hagyományos horganyzott elemekből álló ereszcsatorna rendszerekkel. A négy rétegű műanyag bevonat hatására tartós, ellenáll akár a savas PH értékű esőknek is.

Vörösréz ereszcsatorna szerelés

Vörösréz ereszcsatorna rendszerek sokak számára a prémium kategóriát jelentik, amely igaz is mind tartósság, mind pedig az árak szempontjából. Ugyanis valóban ez a ledrágább és legalább 60-80 évig is bírják a különböző időjárások hatásait. 

Van olyan ország ahol ezek készen is kaphatók (pl. Németország), nálunk jellemzően ezeket le kell gyártatni. Ápolni kevésbé kell, bár elszíneződik: először vörösből a természetes oxidálódás folyamán barnás színt kap, később pedig patinás zöldes színű védőréteg alakul ki rajta.

Alumínium ereszcsatorna szerelés

Magyarországon kevésbé elterjedt az alumínium ereszcsatorna rendszer. Ezeket a horganyzott elemekkel szemben nem lehet forrasztani popszegeccsel illesztik össze őket, amely a laikusok számára nem egyszerű feladat. Tartóssága viszonylag jó de csak akkor ha jól kivitelezett munka előzi meg, ugyanakkor nem tartozik a legolcsóbb ereszcsatorna rendszerek közé. Csatornalefolyókat nem csak a főtetőkre hanem az előtetőkre is szokás felhelyezni.