Miért fontos a tetőszigetelés?

A tetőszigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bár a legtöbb meleg a rosszul szigetelt falakon szokott eltávozni, utána következik második helyen a tető. Sőt ha fajlagosan egy nm-re vetítve nézzük, akkor a tető az ahol a legtöbb energia távozik. A meleg levegő a fizika törvényeit követve felfele száll, így akár kisebb felületen is nagyobb hőveszteséget okoz otthonunkban a rosszul szigetelt tetőfelület.

Manapság ráadásul új építésű házaknál törvény rendelkezik arról, hogy beépítetlen tető alatti födém illetve tetőtér beépítés esetén a magastető hőátbocsátási tényezője a 0,17 W/m2K értéknél nem lehet rosszabb.

Szeretne Ön is jól szigetelt tetőt?

Kérjen tőlünk ingyenes felmérést:

+36 70 738 4818

A szigetelés utólagos megoldása beépítetlen tetőterek esetében viszonylag könnyebb feladat, itt is mind a legtöbb szerkezetnél a leggyakoribb anyagok az üveggyapot, a polisztirol (magyarul elterjedt nevén: Hungarocell), kőzetgyapot de terjedőben van a befúvásos módszerrel a felületre vitt cellulóz szigetelés, amely leggyakrabban újrahasznosított habosított papírból készül, amelyet tűzálló anyaggal keverve juttatnak a megfelelő felületekre. Tetőtér beépítése esetén az utólagos szigetelés kicsit macerássabb, főként a hozzáférhetőség miatt.

Az elmondható, hogy itt is a ferde felületeken elsősorban üveggyapotot és kőzetgyapotot szokás alkalmazni, amely a szarufák közé kerül elhelyezésre. Ez máris az első probléma, hiszen maga a szarufa szigetelése nem megoldott, bár a faanyag önmagában is szigetel valamennyit persze nem annyit mint a kőzet- vagy üveggyapot. Ezért a szarufák képesek hőhidat létesíteni, amely ellen azzal lehet védekezni, hogy magát a szarufát is szigeteljük valamilyen módon. 

Tehát magastetők szigetelése  során megoldandó feladat a szarufák szigetelése, ez jelentheti azt, h maga a szarufa is kap egy szigetelést de még jobb megoldás amennyiben a szigetelőanyag a szarufák felett kerül elhelyezése. A magastetők szigetelése során is két elemmel szemben védekezünk: az egyik a nedvesség a másik az elveszett hőmennyiség. Még egy jó cserépkályha hője is hamar eltávozik ha rossz a tetőszigetelés.

A tetőszigetelés előnyei: